OGLASI / OBAVIJESTI

Obilježavanje Mjeseca knjige

Završna manifestacija

30.10.2023 20:11
Slika
 

U Bosni i Hercegovini biblioteke su postojale još od turskog perioda. Prva biblioteka koja je bila dostupna širem krugu čitalaca bila je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu. Najbolje biblioteke nisu bile samo u turskom periodu, nego i kasnije. Bogatu kulturnu tradiciju naše zemlje potkrepljuje i podatak da je i najstarija biblioteka u Sarajevu, i to ona u Gazi Husrev-begovoj džamiji, osnovana istovremeno kada i Nacionalna biblioteka Francuske, daleke 1537. godine.

 

U povodu obilježavanja Mjeseca knjige u kojem je naša Škola imala niz aktivnosti, danas je održana završna manifestacija na dvije lokacije. Profesorica Selma Mehanović sa učenicima je posjetila Austrijsku biblioteku u Tuzli. Druga završna manifestacija je održana u školskoj biblioteci. Profesorica Mirela Milošević je pripremila učenike koji su izveli program recitujući stihove profesorice Mare Grbić, zatvorivši obilježavanje manifestacije sa pjesmom Emina Alekse Šantića. Profesorica Mara Grbić je promovisala učenicima svoju zbirku pjesama Svaštarica.

 

Učenici su tokom Mjeseca knjige imali niz aktivnosti: pisanje literarnih i izrada likovnih radova na temu Šta za mene znači knjiga, kao i fotografisanje knjiga. Komisija u sastavu: Mara Grbić, profesor; Azbija Mahmuzić, bibliotekar i Ivan Ivanović, bibliotekar su izabrali najbolje radove.

 

Nagrađeni literarni radovi:

  1. Mjesto – Azemina Avdihodžić IB
  2. Mjesto – Emela Halilović IIIB
  3. Mjesto – Sara Bašić IA i Amer Haziri IA

 

Nagrađeni likovni radovi:

  1. Mjesto – Sanina Bukvarević IIIA
  2. Mjesto – Adna Hodžić IIIB
  3. Mjesto – Amar Bajrić IIB i  Ajla Joldić IIIB

 Nagrađene fotografije:

  1. Mjesto – Lejla Vrabac IA
  2. Mjesto - Belma Ferizović IIB
  3. Irma Mehić – IIB

 

Možemo zaključiti da je Mjesec obilježavanja knjige protekao iznimno uspješno i da su naši učenici i učenice sa velikim entuzijazmom pristupili učestvovanju u pripremljenim aktivnostima.

 

0 0