VIJEĆE UČENIKA I RODITELJA

Dan srednjoškolaca

Izvještaj od 18.11.2017. godine - A.M

18.11.2017 12:00
Slika
 

Ispred čitaonice naše škole je 17.11.17god., održana radionica ''Dan srednjoškolaca'' gdje su članovi vijeća učenika održali raznovrsne aktivnosti i igre sa mnogobrojim učenicima naše škole. Takoder, naši učenici su prisustovali i okupljanju srednjoškolaca na Trgu Slobode, pri čemu su iskazali svoju podršku i proslavili ''Dan srednjoškolaca''.

Dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Ove godine je i ASuBiH u fokus stavio incijativu “I kopija vrijedi” koju promoviše pod sloganom “Ne daj da ti obrazovanje blijedi, dopusti da i kopija vrijedi” a sam cilj implementacije inicijative jeste skretanje pažnje bh društvu o problemu s kojim se susreću srednkoškolci. Prema Zakonu o obrazovanju, srednjoškolci mogu aplicirati na samo jedan državni fakultet, jer je definisano da pri upisu se mora dostaviti orginalni dokument. Takoder, dan je započeo i potpisivanjem peticije kojom bi srednjoskolci željeli prikazati nadležnim institucijama da trenutna situacija utiče na život velikog broja mladih širom države i da bosanskohercegovački srednjoškolci žele da imaju prilike kao i njihovi vršnjaci iz regiona i Evrope, da apliciraju na više fakulteta u isto vrijeme, sa ovjerenim kopijama.

0 0